Preskoči na vsebino


BESEDA ŽIVLJENJA Maj 2009

V službi drugih

Kot dobri oskrbniki mnogotere Božje milosti strezite drug drugemu z milostnim darom, kakor ga je kdo prejel. (1 Pt 4,10)

Kot dobri oskrbniki mnogotere Božje milosti strezite drug drugemu z milostnim darom, kakor ga je kdo prejel.

Edith je slepa od rojstva. Z drugimi slepimi dekleti živi v nekem zavodu, kjer je hišni duhovnik ohromel in ne more več maševati. Zato hočejo odnesti iz hiše Jezusa v evharistiji. Edith se obrne na škofa, naj pusti Jezusa kot edino luč v njihovi temi. Škof pristane, hkrati pa ji da dovoljenje, da lahko sama deli obhajilo duhovniku in drugim v domu.

Edith želi biti koristna, zato dobi za nekaj ur na razpolago prost radijski oddajnik. Uporablja ga za to, da ponudi drugim, kar ima najboljšega: nasvete, krepke misli, pojasnila glede moralnih vprašanj. Tako s svojo izkušnjo podpira tiste, ki trpijo. Edith €Ś še marsikaj bi ti lahko povedala o njej. Sicer je slepa, a prav trpljenje ji je prineslo luč.

Koliko drugih primerov bi ti lahko naštela! Dobro obstaja, a ne zbuja pozornosti. Edith živi preprosto kot kristjanka: ve, da je vsakdo od nas prejel darove, in z njimi služi drugim.

Da, kajti z besedo €œdar€ (ali €œkarizma€, kakor navadno pravimo z grško besedo) ne mislimo le milosti, s katerimi Bog obdari tiste, ki morajo voditi Cerkev. Niti ne mislimo samo tistih izrednih darov, ki jih je posebej namenil poslati določenemu verniku, za dobro vseh, kadar misli, da je treba v Cerkvi ozdraviti kakšne izredne razmere ali se izogniti hudim nevarnostim, za katere niso dovolj cerkvene ustanove.

Ti darovi so lahko: modrost, vednost, sposobnost delati čudeže, govoriti v jezikih, poseben dar zbuditi v Cerkvi novo duhovnost in še drugi.

Z darovi ali karizmami ne mislimo samo na te posebne, ampak tudi druge, preprostejše, ki jih imajo mnogi ljudje in jih opazimo zaradi dobrega, ki ga povzročajo. Sveti Duh deluje.

Tudi naravne zmožnosti lahko imenujemo darove ali karizme. Torej je z njimi vsakdo obdarjen. Tudi ti.

In kako jih moraš uporabljati? Pomisliti moraš, na kakšen način naj obrodijo sadove. Niso ti dani samo zate, ampak za dobro vseh.

Kot dobri oskrbniki mnogotere Božje milosti strezite drug drugemu z milostnim darom, kakor ga je kdo prejel.

Različnost darov je neizmerna. Vsak ima svojega in zato posebno vlogo v skupnosti.

A povej mi, kako je s tem pri tebi? Imaš kakšno diplomo? Ali nisi nikoli pomislil, da bi dal na razpolago kakšno uro na teden za to, da bi učil tistega, ki ne zna ali nima možnosti za študij?

Imaš morda posebej plemenito srce? Nisi nikoli pomislil, da bi še zdrave sile pritegnil k delu za uboge in zapostavljene ljudi in tako v srca mnogih vrnil čut za človekovo dostojanstvo? [...]

Imaš poseben dar za tolaženje? Ali pa za hišna opravila, za kuhanje, za ročna dela, ali pa dar, da znaš iz malega sešiti koristne in lične obleke? Ozri se okoli sebe in poglej, kdo te potrebuje.

Boli me, ko vidim, da so ljudje, ki iščejo ali pa svetujejo, kako bi napolnili prosti čas. Kristjani nimamo prostega časa, dokler bo na svetu kakšen bolnik, kakšen lačen človek, jetnik, nevednež, kakšen človek, ki dvomi, ki je žalosten, uživa mamila [...], kakšna sirota, kakšna vdova ...

Se ti ne zdi, da je tudi molitev izvrsten dar, ki ga lahko izrabiš, saj se lahko vsak trenutek obrneš na Boga, ki je povsod navzoč? [...]

Kot dobri oskrbniki mnogotere Božje milosti strezite drug drugemu z milostnim darom, kakor ga je kdo prejel.

Ali si predstavljaš Cerkev, kjer vsi kristjani, od otrok do odraslih, naredijo vse, kar morejo, da bi svoje darove dali na razpolago drugim?

Medsebojna ljubezen bi postala tako trdna, tako obilna in tako izrazita, da bi lahko drugi iz tega prepoznali Kristusove učence. [...]

Če pa je uspeh tak, zakaj ne bi naredil vsega, kar je v tvoji moči, da bi ga dosegel?

Chiara Lubich

Lokacija: