Preskoči na vsebino


BESEDA ŽIVLJENJA februar 2009

Boga na prvo mesto

Če kdo pride k meni in ne sovraži svojega očeta, matere, žene, otrok, bratov, sester in celo svojega življenja, ne more biti moj učenec. (Lk 14,26)

Kaj praviš k temu? V teh besedah so strašne, korenite zahteve, ki jih svet še nikdar ni slišal! In vendar prav Jezus, ki je rekel, da je zakon nerazvezljiv in je zapovedal ljubiti vse, torej še posebno starše, isti Jezus sedaj zahteva, da postavimo na drugo mesto vsa lepa nagnjenja na zemlji, ako bi bila ovira za neposredno ljubezen do Njega.

Samo Bog je lahko toliko zahteval. Jezus namreč ljudi iztrga iz njihovega naravnega načina življenja in jih hoče navezati predvsem nase, da bi na zemlji osnoval vesoljno bratstvo. Zato €œzareže€ tam, kjer najde oviro za svoj načrt, in v evangeliju govori o €œmeču€, se razume, da duhovnem. In imenuje €œmrtve€ tiste, ki ga niso znali ljubiti bolj kot mater, kot nevesto, kot življenje.

Se spominjaš tistega človeka, ki je prosil, da bi lahko pokopal svojega očeta, preden bi šel za njim? Prav njemu je Jezus odgovoril: Pusti, naj mrtvi pokopljejo svoje mrtve. Morda te bo ob takšni zahtevnosti prevzel strah; morda boš mislil, da veljajo te Jezusove besede samo za njegov čas ali da so namenjene tistim, ki mu morajo slediti na poseben način.

Motiš se. Te besede veljajo za vsako dobo, tudi za našo, in za vse kristjane, tudi zate. V času, ki beži, se ti lahko ponudijo mnoge priložnosti, da uresničiš Kristusovo vabilo.

Živiš morda v družini, kjer kdo nasprotuje krščanstvu? Jezus hoče, da pričaš zanj z življenjem in v primernem trenutku z besedo, četudi te zasmehujejo ali obrekujejo. Si mati in te tvoj mož nagovarja, da prekineš nosečnost? Bodi pokorna Bogu in ne ljudem. Te hoče morda kakšen brat vključiti v družbo, ki ima nejasne ali celo graje vredne namene? Loči se od njih. Te morda kdo od bližnjih nagovarja, da bi sprejel umazan denar? Ostani pošten. Te hoče morda cela družina zaplesti v posvetnjaško popustljivost? Odreži, da se Kristus ne bo oddaljil od tebe.

Če kdo pride k meni in ne sovraži svojega očeta, matere, žene, otrok, bratov, sester in celo svojega življenja, ne more biti moj učenec.

Si morda iz neverne družine in ste razdeljeni, ker si se spreobrnil h Kristusu? Ne vznemirjaj se. To je učinek evangelija. Bolečino, ki ti trga srce, daruj Bogu za tiste, ki jih ljubiš, a ne odnehaj. Te je Kristus na poseben način poklical k sebi in je sedaj prišel trenutek, ko tvoje popolno darovanje zahteva, da zapustiš očeta in mater ali se morda odpoveš zaročenki? Izberi. Kdor se ne bojuje, ne zmaga.

Če kdo pride k meni in ne sovraži svojega očeta, matere, žene, otrok, bratov, sester in celo svojega življenja, ne more biti moj učenec. ... vrh tega tudi svojega življenja.

Živiš v krajih, kjer preganjajo vernike in je tvoje življenje v nevarnosti, če se izpostavljaš za Kristusa? Bodi pogumen. Naša vera zahteva včasih tudi to. V Cerkvi se ni nikdar popolnoma končala doba mučencev. Vsak izmed nas bo moral v svojem življenju izbirati med Kristusom in vsem drugim, da bi ostal pristen kristjan. Torej bo to doletelo tudi tebe. Ne boj se. Ne boj se za življenje: boljše je, da ga izgubiš za Boga, kakor da ga ne najdeš več. Drugo Življenje je resničnost.

In ne boj se za domače. Bog jih ljubi. Nekega dne €“ če znaš ljubiti Boga bolj kot nje €“ bo šel mimo njih in jih poklical s krepkimi besedami svoje ljubezni. In ti jim boš pomagal, da s teboj postanejo pravi Kristusovi učenci.

Chiara Lubich

Lokacija: